Sådan skaber du rammerne for medarbejderautonomi

I mange virksomheder har medarbejderautonomien fået et stort løft under corona-pandemien og medført en række positive effekter. En artikel i California Mangagement Review skrevet af forskere fra CBS forklarer, hvordan virksomheder og ledere kan holde fast i de fordele – og hvorfor det bliver nødvendigt i fremtiden.

Corona-pandemien har tvunget mange medarbejdere til at arbejde hjemmefra i en udstrækning, man næppe troede mulig før pandemien. Det har medført en stor udvikling på området for medarbejderautonomi, som er kommet for at blive, og som virksomheder bør indrette sig efter. For med den rette grad af medarbejderautonomi kan man både tiltrække de mest talentfulde medarbejdere og opnå store resultater. Det fremhæver Carsten Lund Pedersen og Thomas Ritter fra CBS i artiklen ‘Preparing for a New Era of Work’, der er bragt i California Management Review.

Ikke mere 8-16

I mange år har virksomheder eksperimenteret med, at medarbejdere i et vist omfang har kunnet arbejde på deres egne projekter. Med pandemien og hjemsendelserne er det også blevet muligt for medarbejdere at styre, hvordan og hvornår de arbejder, og ledere verden over er blevet tvunget til at stole på medarbejderenes evne til at træffe beslutninger på egen hånd.

En undersøgelse viser, at graden af medarbejderautonomi i forbindelse med planlægning af arbejde er tredoblet under pandemien – og tre ud af fire medarbejdere ønsker at beholde fleksibiliteten i forhold til, hvornår de arbejder, og de forventer ligeledes større selvbestemmelse i forhold til hvordan og hvor.

Artiklen fremhæver, at det tyder på, at den klassiske 8-16-model er ved at forsvinde, og at man i stedet med fordel kan indstille sin virksomhed og ledelse på en hverdag med mere medarbejderautonomi, hvor produktivitet måles i resultater og ikke arbejdstid.

Giver konkrete råd

Det er der flere gode grunde til. For medarbejderautonomien i forbindelse med pandemien har vist sig at have flere positive sideeffekter. Mange medarbejdere har forbedret deres it-færdigheder med højere arbejdseffektivitet og -kvalitet som resultat. Den har også medført, at medarbejdere har udviklet nye løsninger til deres job, som ganske vist har været uortodokse, men også har fostret større kreativitet og engagement fra medarbejderne med højere effektivitet til følge.

Artiklen opstiller tre konkrete aspekter, man med fordel kan arbejde med, hvis man vil anspore til mere autonomi i forhold til hvor, hvordan og hvornår medarbejdere arbejder: Der skal være et klart mandat, der skal mobiliseres intern støtte til at gøre det, og man skal monitorere udviklingen og resultaterne.

Desuden præsenterer artiklen konkrete eksempler på, hvad en række virksomheder og institutioner har gjort inden for de tre forskellige aspekter for at opfordre til og understøtte mere medarbejderautonomi.

forside


Carsten Lund Pedersen

Department of Marketing, CBS

Thomas Ritter

Department of Strategy and Innovation, CBS

Podcast om medarbejderautonomi

PSD-integration forudsætter ofte autonome frontlinjemedarbejdere, da det er nødvendigt at sælgere og servicemedarbejdere har den fornødne selvbestemmelse til at kunne handle reaktivt og proaktivt på kundernes behov og forespørgsler. Derfor er det vigtigt at kunne diagnosticere ens evne til at skabe et miljø, der understøtter autonomien i kundeinteraktionerne.

Bliv meget klogere på dette i en podcast hvor Carsten Lund Pedersen udfolder begrebet ‘Medarbejderautonomi’.

Den klassiske 8-16-model er ved at forsvinde, og man kan i stedet med fordel indstille sin virksomhed og ledelse på en hverdag med mere medarbejderautonomi.

Få nyt fra Servitize.DK-projektet og bliv klogere på servitization

Fornavn*
Efternavn*
E-mail*
Firma*
Ja tak, jeg giver hermed mit samtykke til, at FORCE Technology og koncernselskaber må sende mig informations- og markedsføringsmateriale i form af e-mails med nyheder, artikler, cases o.l., samt information om arrangementer, kurser o.l. på vegne af Servitize.dk

Du kan til enhver tid afmelde dig e-mails via links i de e-mails, du modtager, og du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte FORCE Technologys marketingafdeling.

FORCE Technology indsamler og opbevarer personoplysninger. Yderligere information om dine personoplysninger og dine rettigheder fremgår af vores privatlivspolitik.

Servitize.DK finansieres af

Industriens Fond støtter servitize.dk

Servitize.DK er et samarbejde mellem

Sitet www.servitize.dk er udviklet af og drives af FORCE Technology på vegne af Servitize.DK
© COPYRIGHT 2019 FORCE TECHNOLOGY, ALL RIGHTS RESERVED