CASE
Facade-robot får forretningsmodel
Mange taler om robotter i byggeriet. Lars Andersen fra Briiso gør noget ved det. Men hvordan introducerer man ny teknologi i en konservativ branche? Et Transform-forløb viste vejen.
CASE
Mange taler om robotter i byggeriet. Lars Andersen fra Briiso gør noget ved det. Men hvordan introducerer man ny teknologi i en konservativ branche? Et Transform-forløb viste vejen.
Udfordringen
Udvikling af forretningsmodel og servicetilbud omkring en nyudviklet automatisk opsætter af teglskaller
Forløbet
Workshops med forskellige dele af organisationen og interviews med kunder og samarbejdspartnere
Resultatet
”Pay-per-brick” servicekoncept, hvor en entreprenør lejer en robot med maskinfører og betaler pr. sten der lægges
Lars Andersens ide fejlede sådan set ikke noget. Indehaveren af Briiso, der har specialiseret sig i facadeisolering, mente at en robot kunne montere de tynde teglskaller, der sidder udenpå Briisos isoleringsplader, hurtigere og mere præcist end en murer.
En prototype af en automatisk opsætter af teglskaller, udviklet i samarbejde med virksomheden Robot Nordic, kunne også bevise det: Hver gang mureren lagde én sten klarede robotten tre. Tilmed var præcisionen i top.
Netop nøjagtighed er helt afgørende, når teglskallerne, der kun er mellem 12 og 25 mm tykke, skal give facaden den ensartede overflade, som arkitekter og bygherrer ønsker.
”Desuden kan robotten arbejde 24/7. Den spiser heller ikke frokost, drikker kaffe eller taler i mobiltelefon”, forklarer Lars Andersen med et glimt i øjet.
Dermed var den tekniske løsning på plads. Næste skridt var at bygge den rigtige forretningsmodel op omkring den automatiske opsætter, der består af to magasiner med tegnskaller, en slæde, der flytter skallerne fra magasin til opsætningssted og en robothånd, der smører klæb på skallerne og monterer dem med millimeters nøjagtighed.
Hvordan skulle man prissætte udstyret? Skulle en murermester købe eller leje det? Hvem var den primære målgruppe – arkitekter eller håndværkere?
”Vi havde masser af ideer og havde brug for en partner, der kunne sætte ideerne i system og putte dem i nogle kasser”, fortæller Lars Andersen.
”Det hjalp Servitize-konsulenterne os med. Vi kørte en række workshops, hvor vi fik vendt og drejet rigtig mange ideer. Servitize-folkene gennemførte også interviews med håndværkere, arkitekter og bygherrer for at kortlægge, hvordan vores robot kunne passe ind i de arbejdsgange, der er i et byggeri.”
De gennemførte interviews viste bl.a. også, at kunderne havde behov for præcis og grundig information om kvaliteten af robottens arbejde, priser m.m.. Derfor lavede man undervejs i forløbet nogle udkast til detaljeret markedsføringsmateriale.
Slutresultatet blev, at Briiso besluttede sig for udlejning som forretningsmodel. Briisos servicekoncept består af, at en entreprenør kan leje en robot med maskinfører. Man betaler så pr. sten, der lægges. Dermed har man sikkerhed for, at alle sten placeres ensartet, plus at der er fuld gennemsigtighed på prisen, helt ned i detaljen.
”Vi kalder det pay-per-brick og den udlejningsmodel vil vi markedsføre over for murere og entreprenører. Samtidig vil vi kommunikere til arkitekter og bygherrer, at med vores robot kan man få en 100 procent ensartet overflade. Netop æstetikken er meget vigtig – faktisk vigtigere end prisen. Manuel opsætning af teglskaller foretages nemlig af ufaglært personale og derfor har mange leverandører problemer med kvaliteten af det udførte arbejde. Det ved mange arkitekter og bygherrer og derfor håber vi, at de på sigt vil skrive vores automatiserede løsning ind som krav i forbindelse med tilbudsgivning.”
Den automatiske opsætter kommer i aktion for første gang i januar måned. Den skal montere teglskaller i forbindelse med energirenovering af boligblokke i Slagelse. På længere sigt vil man imidlertid nok ikke komme til at se robotten særlig tit herhjemme:
”Vores mål er, at 10 procent af vores omsætning på robotten kommer til at ligge i Danmark, mens 90 procent vil komme fra udlandet”, slutter Lars Andersen.
Den automatiske opsætter består af to magasiner med tegnskaller, en slæde, der flytter skallerne fra magasin til opsætningssted og en robothånd, der monterer skallerne.