CASE

Fra leverandør af udstyr til naturfagsundervisning til facilitator af læring

Mikroskoper, strømforsyninger, kemikalier og meget mere – Frederiksen Scientific har siden 1954 forsynet folkeskoler og gymnasier med udstyr til naturfagsundervisning. Med hjælp fra et Transform-forløb i regi af Servitize.DK vil virksomheden nu koble services sammen med sit udstyr.

dyrecelle

logo

Virksomheden

Frederiksen Scientific

Udfordringen - servitize.dk case

Udfordringen

Udvikling af læringsforløb koblet med udstyr til naturfagsundervisning

forløbet - servitize.dk case

Forløbet

Fem workshops med halvanden måneds mellemrum

resultatet - servitize.dk case

Resultatet

Konkretisering af ideer og visioner, skærpelse af forretningsmodellen bag strategien

Udfordringen

”Vi har altid primært været en producerende virksomhed. Vi har sat en ære i selv at fremstille mange af vores produkter her på vores fabrik i Ølgod. Men nu står vi i en transformation: Vi vil udvikle os til at blive den bedste facilitator for naturvidenskabelig læring”, forklarer Torben Lynge Overgaard, direktør i Frederiksen Scientific, hvis udstyr står i fysik- og naturfagslokaler verden over.

Frederiksen Scientific har en solid forretning, baseret på omkring 6.000 varenumre og knap 5-600  IP’er opbygget siden starten, men der er brug for nytænkning.

Mindre tid til forberedelse

Udviklingen på uddannelsesområdet betyder, at folkeskole- og gymnasielærere har mindre forberedelsestid til rådighed end førhen. Derfor efterspørger de i stigende grad læringsmaterialer og –forløb, der er delvist tilrettelagt på forhånd. Dem mener Torben Lynge Overgaard, at Frederiksen Scientific skal udvikle i samarbejde med udvalgte lærere.

Der er især behov for læringsmaterialer om emner, der er oppe i tiden inden for naturvidenskab og teknik. Det kunne f.eks. være virus, Mars-ekspeditioner eller Power-to-X.

Derfor er Frederiksen Scientific nu i gang med en transformationen fra produktsalg til også at inkludere et skarpere fokus på de services, der kan bygges op omkring produkterne. Servitize.DK har hjulpet på vej.

Torben lynge

Torben Lynge Overgaard, direktør i Frederiksen Scientific

Forløbet

Sparringspartnere

”Vi havde allerede sat en strategiproces i søen. Servitize-konsulenterne blev inddraget i processen som sparringspartnere og hjalp os med at sætte det hele i system”, forklarer Torben Lynge Overgaard.

På fem workshops med ca. halvanden måneds mellemrum fik man gradvist kogt de mange store tanker og visioner ind til konkrete services og forretningsmodeller. Ikke mindst tegnede man omridset af den læringsportal, som fremover skal udvikle sig til en central salgskanal for virksomheden.

”Op til Transform-forløbet havde vi lavet en stor kundeundersøgelse med svar fra omkring 460 lærere. Derudover gennemførte vi et antal dybgående interviews med udvalgte lærere. Tilsammen gav det os en god indsigt i vores kunders behov. Den indsigt blev fundamentet for vores arbejde med, hvilke servicetyper og abonnementstyper vi kan levere fremover.”

Grydeklare læringsforløb

Undervejs blev man hurtigt enige om, at traditionelt, abonnementsbaseret vedligehold af undervisningsudstyr kun udgjorde en lille del af service-potentialet i Frederiksen Scientific.

Den store gevinst lå et andet sted, nemlig i udviklingen af ”grydeklare” læringsforløb, udvalgt efter aktualitet og relevans som f.eks. de fællesfaglige fokusområder i Folkeskolen. Som aktuelle eksempler nævner Torben Lynge Overgaard plastforurening og pandemier.

”Vi vil gerne udvikle læringsforløb, der tager aktuelle emner op og arbejder med dem gennem eksperimenter og undersøgelser, der udføres med vores instrumenter. Den transformation vi sigter imod er at gå fra udelukkende at levere udstyr til at sætte vores udstyr og produkter i spil i undervisningen.”

Dette nivelleringsbræt kan anvendes i forsøgsopstillinger, hvor der f.eks. skal undersøges sammenhængen mellem friktion og gnidningskræfter for en genstand, der bevæger sig på et skrå flade, eller i undersøgelse af Newtons 2. Lov.

Resultatet

Fra vision til løsning

Servitize-konsulenterne har bidraget til denne komplekse og omfattende forandringsproces ved at konkretisere de mange ideer og visioner til et koncept for en servicebaseret forretning, der tager udgangspunkt i det niveau Frederiksen Scientific er på i dag.

”Hen over de fem workshops blev vi gradvist mere konkrete. Vi arbejdede med kundedata, økonomital og produktgrupper, for at sætte de rammer, der er nødvendige for at opbygge en serviceforretning. Forløbet sluttede af med et besøg på Alexandra Instituttet, hvor vi drøftede mulighederne for at bygge digitale løsninger ovenpå de nye forretningsmodeller.”

Et stykke vej fra målet

Frederiksen Scientifics transformation langt fra fuldført. Men Servitize-konsulenterne har spillet en vigtig rolle som sparringspartnere i arbejdet med at formulere og skærpe forretningsideen bag skiftet fra udstyrs-leverandør til facilitator af naturvidenskabelig læring.

”Vi er et godt stykke vej fra at have en forretningsmodel, som står klar til at blive rullet ud. Lige nu arbejder vi os gradvist frem mod målet. Vi starter med en kerne og så udbygger vi derfra, alt efter hvordan vores kunder og brugere tager imod de nye læringstilbud vi udvikler”, slutter Torben Lynge Overgaard.

”Vi vil gerne udvikle læringsforløb, der tager aktuelle emner op og arbejder med dem gennem eksperimenter og undersøgelser, der udføres med vores instrumenter. Den transformation vi sigter imod er at gå fra udelukkende at levere udstyr til at sætte vores udstyr og produkter i spil i undervisningen.”

Har du spørgsmål til Servitize.DK eller ønsker du at blive kontaktet vedr. deltagelse i et transform-forløb?

Fornavn*
Efternavn*
E-mail*
Firma*
Ja tak, jeg giver hermed mit samtykke til, at FORCE Technology og koncernselskaber må sende mig informations- og markedsføringsmateriale i form af e-mails med nyheder, artikler, cases o.l., samt information om arrangementer, kurser o.l. på vegne af Servitize.dk

Du kan til enhver tid afmelde dig e-mails via links i de e-mails, du modtager, og du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte FORCE Technologys marketingafdeling.

FORCE Technology indsamler og opbevarer personoplysninger. Yderligere information om dine personoplysninger og dine rettigheder fremgår af vores privatlivspolitik.

Servitize.DK er et samarbejde mellem

Sitet www.servitize.dk er udviklet af og drives af FORCE Technology på vegne af Servitize
© COPYRIGHT 2023 FORCE TECHNOLOGY, ALL RIGHTS RESERVED