Få stærke strategiske værktøjer til medarbejderautonomi

Medarbejderautonomi giver gode og målbare resultater – især hos virksomheder, der arbejder med datadreven vækst. Men hvordan udnytter og styrker man autonomien på det strategiske niveau? Det ser en ny praksisguide af Carsten Lund Pedersen nærmere på.

Hvorfor medarbejderautonomi?

En medarbejder får en idé og sætter den i verden, til gavn for virksomheden. Medarbejderen behøver ikke at spørge sin leder, men træffer beslutningen på egen hånd, hvilket er princippet bag medarbejderautonomi. En virksomhed med høj grad af medarbejderautonomi høster en masse fordele, blandt andet forbedret konkurrenceevne og nye udviklingsmuligheder for forretningen. Det viser praksisguiden ‘Applied Autonomy: A Practical Guide to Employee Autonomy’ af Carsten Lund Pedersen.
Når medarbejdere kan agere på egen hånd, bliver virksomheden betydeligt mere innovativ og omstillingsparat. Et miljø hvor medarbejdere kan agere selvstændigt og har ansvar for resultatet, understøttes også kreativiteten og motivationen hos medarbejderne. Medarbejderne bliver bedre i stand til at få deres egne idéer og udvikle egne løsninger. Det er helt afgørende egenskaber for virksomheder, der ønsker at arbejde med datadreven vækst, hvor hurtige, innovative løsninger er afgørende for virksomhedens konkurrenceevne.

Konkrete værktøjer

Men selvom fordelene ved medarbejderautonomi er betydelige og målbare, er de fleste ledere ikke klædt på til at arbejde kvalificeret med den, på det strategiske niveau. Det hjælper praksisguiden med. Den giver en grundlæggende indføring i medarbejderautonomi og de gode egenskaber, der følger med, især i forhold til digitale projekter. Den giver også konkrete værktøjer til at vurdere graden af medarbejderautonomi i ens virksomhed og til at hjælpe med at forbedre den. Desuden kommer den med en række konkrete eksempler på, hvilke udfordringer man risikerer at møde på vejen mod et passende niveau af medarbejderautonomi, og hvad det kræver af tid og økonomiske ressourcer at skabe de rammer, der understøtter den.

Applied autonomy: a practical guide to employee autonomy. Billede af rapporten

Carsten Lund Pedersen

Department of Strategy and Innovation, CBS

Lær af de gode eksempler

Praksisguiden fremhæver også en række tilfælde, hvor virksomheder har anvendt medarbejderautonomi konstruktivt, og den har spillet en central rolle for virksomhedens udvikling. Det er bl.a. tilfældet hos Google – hvor medarbejderne kan bruge 20 procent af deres tid på egen projekter, hvilket har resulteret i bl.a. Gmail – og hos en række andre virksomheder, hvor særlige ’data-sprints’ eller ‘hackathons’ skaber de optimale omstændigheder for medarbejderautonomi.

Læs hele praksisguiden her


Praksisguiden giver konkrete værktøjer til at vurdere graden af medarbejderautonomi i ens virksomhed og til at forbedre den.

Få nyt fra Servitize.DK-projektet og bliv klogere på servitization

Fornavn*
Efternavn*
E-mail*
Firma*
Ja tak, jeg giver hermed mit samtykke til, at FORCE Technology og koncernselskaber må sende mig informations- og markedsføringsmateriale i form af e-mails med nyheder, artikler, cases o.l., samt information om arrangementer, kurser o.l. på vegne af Servitize.dk

Du kan til enhver tid afmelde dig e-mails via links i de e-mails, du modtager, og du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte FORCE Technologys marketingafdeling.

FORCE Technology indsamler og opbevarer personoplysninger. Yderligere information om dine personoplysninger og dine rettigheder fremgår af vores privatlivspolitik.

Servitize.DK finansieres af

Industriens Fond støtter servitize.dk
Sitet www.servitize.dk er udviklet af og drives af FORCE Technology på vegne af Servitize.DK
© COPYRIGHT 2019 FORCE TECHNOLOGY, ALL RIGHTS RESERVED