Formålet med servitization er at

Hvad er servitization?

Servitization er industrivirksomheders transformation fra primært at være en produktleverandør til i højere grad at sælge services knyttet til produkterne.

Servitization er en af de vigtigste byggesten i transformationen af industrien i Danmark. For danske industrivirksomheder er der et kæmpe kommercielt potentiale i at udvikle, konceptualisere og sælge services.

Øge indtjeningen og skabe vækst med nye forretningsmodeller

Skabe konkurrencedygtige virksomheder med udgangspunkt i kundernes værdikæde

Øge kundernes produktivitet og effektivitet gennem nye services

Smede tættere og langvarige bånd mellem kunde og leverandør

Servitization – en omfattende forandringsproces

For små og mellemstore virksomheder kan servitization være en meget krævende og omfattende proces, der fordrer strategisk forankring, ledelsesfokus, nye kompetencer hos medarbejderne, ændringer i organisationen og internationalisering. Dertil kommer udfordringer forbundet med at udvikle datadrevne services og implementere ny teknologi, såsom IoT, sensorer og dataanalyse. Servitize.DK er sat i verden for at støtte virksomhederne i denne proces.

Virksomhedstilpassede udviklingsforløb

Gennem virksomhedstilpassede forløb hjælper Servitize.DK danske virksomheder med at implementere servitization i forretningen. Det gøres ved at understøtte udviklingen af konkrete produkt-servicekoncepter, gennem fokus på strategi, ledelse, teknologi, design, organisering og netværk i den enkelte virksomhed.

Alt dette knyttes tæt til forskningen, der blandt andet skal belyse, hvordan servitization kobles til den strategiske digitale transformationsproces, som mange virksomheder står over for.

Eksempler på servitization-koncepter

  • Servicekontrakter i forlængelse af produktsalg, med f.eks. oppetidsgarantier, vedlige-holdelse, inspektioner
  • Overvågning af udstyr og maskiner on-site, til f.eks. driftsoptimering og forebyggelse af nedetid
  • Smart services, f.eks. via autonome, intelligente produkter, der selv kan adressere fejl og/eller træffe beslutninger på vegne af kunden
  • Digital overvågning af produktet i realtid, f.eks. via IoT, smartphones mv., der kan give kunden og/eller producenten besked om problemer, nedbrud og/eller ændringer i funktionsevne.
  • Cirkulære forretningsmodeller, hvor virksomheder eksempelvis genanvender eller forædler spildprodukter, eller take-back modeller, hvor forældede produktmodeller løbende erstattes og genanvendes

Med tiltagende konkurrence fra vækstlande, der også satser på servitization, såvel som med den hastige udvikling af nye digitale serviceydelser, der radikalt har ændret forholdet mellem kunde og producent i alle brancher, er der behov for at sætte ekstra skub på udviklingen i Danmark. Især hos mindre og mellemstore virksomheder ligger der et stort potentiale og derfor sigter det nye initiativ særligt efter at få servitization på dagsordenen netop hos dem.

Få nyt fra Servitize.DK-projektet og bliv klogere på servitization

Fornavn*
Efternavn*
E-mail*
Firma*
Ja tak, jeg giver hermed mit samtykke til, at FORCE Technology og koncernselskaber må sende mig informations- og markedsføringsmateriale i form af e-mails med nyheder, artikler, cases o.l., samt information om arrangementer, kurser o.l. på vegne af Servitize.dk

Du kan til enhver tid afmelde dig e-mails via links i de e-mails, du modtager, og du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte FORCE Technologys marketingafdeling.

FORCE Technology indsamler og opbevarer personoplysninger. Yderligere information om dine personoplysninger og dine rettigheder fremgår af vores privatlivspolitik.

Servitize.DK finansieres af Industriens Fond

Industriens Fond har i en årrække interesseret sig for servitization og har arbejdet sammen med bl.a. Copenhagen Business School og en række virksomheder for at udvikle viden, erfaringer og værktøjer om servitization i en dansk kontekst.

Servitize.DK er et samarbejde mellem

Sitet www.servitize.dk er udviklet af og drives af FORCE Technology på vegne af Servitize.DK
© COPYRIGHT 2019 FORCE TECHNOLOGY, ALL RIGHTS RESERVED